Dania włoskie są cenione na całym świecie za swój niepowtarzalny smak. Pamiętać jednak trzeba, że nie tylko to zawdzięczają umiejętnościom i doświadczeniu kucharzy, ale także składnikom używanym do przygotowania. Wielu mistrzów kuchni używa wyłącznie produkty włoskie oryginalne, przez co ich potrawy wyśmienicie smakują. Tak jest chociażby w przypadku mozzarelli, która stanowi nieodłączny składnik wielu dań, w tym popularnej na całym świecie pizzy.
Mozzarella włoska, jaką spotyka się najczęściej w sklepach, jest produkowana z mleka pochodzącego od krów. Najczęściej występuje pod postacią miękkich, niewielkich kulek umieszczonych w serwatce. Bez problemów ją można kroić nożem, lecz również i rozdzielać palcami na kawałki, jeżeli ma dobrą jakość to wówczas pojawią się charakterystyczne strzępienia. Lecz żeby ser ten rzeczywiście dysponował odpowiednim smakiem, to trzeba dużego doświadczenia przy jego produkcji, oraz składników najwyższej jakości. Ciekawą, chociaż niezbyt jeszcze popularną odmianą jest mozzarella burrata.
W jej przypadku do każdej z kulek zostaje dodana nieduża porcja śmietanki, jaka później się znajduje w bardzo charakterystycznej torebce. Smak tej odmiany jest naprawdę maślany i delikatny, właśnie dzięki dodanej śmietance. Zupełnie inaczej smakuje mozzarella buffala, jaka jest uważana za jedną z najsmaczniejszych wersji. Lekką kwaskowatość i wyrazistość będzie ona zawdzięczać dużej zawartości tłuszczu, pochodzącego z mleka bawolic, z jakiego jest ona wytwarzana.
+Tekst Sponsorowany+