Chyba każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania prawdziwej pizzy z Włoch wie bardzo dobrze, że wyśmienicie ona smakuje. W dużej mierze będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wytworzenia, w tym mozzarelli. Mozzarella włoska jednak jest stosowana nie tylko na samych pizzach, ale stanowi też doskonały dodatek do sałatek i przekąsek, świetnie się też komponuje z różnymi innymi gorącymi posiłkami. Bardzo charakterystyczne kulki w woreczku z zaletą zna większość z nas, gdyż znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak z reguły są one produkowane przez firmy z danego kraju, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak przypominają jedynie oryginalne wyroby z Włoch.
Szczególnie że Włosi mają kilka interesujących odmian tego właśnie sera, jakie powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, jakie zawiera dużo większą ilość tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala ma delikatny, lekko kwaskowy smak, idealnie pasujący do dużej ilości potraw. Doceniana wśród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona jest wytwarzana z mleka krowiego, lecz jedynie w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, jacy wykonują wszystko w sposób ręczny, bez użycia żadnych maszyn. Z pewnością warta skosztowania także będzie mozzarella burrata, jaka zawiera w sobie środek o maślanym smaku. Jest to efektem dodania przy produkowaniu śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niedużą kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+