Nie bez przyczyny kuchnia włoska jest przez wielu uznawana za jedną z najlepszych. Wyśmienite pizze, wiele najróżniejszych makaronów czy pyszne desery to jedynie niektóre potrawy cieszące się zainteresowaniem w wielu krajach. Ale mimo że teoretycznie wiele z takich potraw jest naprawdę prostych, to jednak zagadka ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch ważnych rzeczach.
Pierwsza z nich to przepisy, niejednokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale równie ważne są używane składniki, które muszą zawsze być najwyższej jakości. Nawet jeżeli przykładowo pizza robiona jest w innym kraju, to w wielu przypadkach znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, dzięki którym smak potrawy jest naprawdę dobry. Jednym z najważniejszych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, będzie mozzarella włoska. Ser ten jest dość charakterystyczny, ponieważ ma postać niewielkich, spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w torebkach zawierających serową kulkę i zalewę.
Prawdziwa mozzarella ma białą barwę, jest stosunkowo miękka i strzępi się po rozerwaniu. Smak jej jest delikatny, z tego też powodu sprawdza się bardzo dobrze nie tylko na samych pizzach i makaronach, lecz również w formie dodatku do kanapek i sałatek. Najczęściej spotykana mozzarella produkowana jest z mleka krowiego, lecz coraz częściej w sklepach jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawolic. Dużym zainteresowaniem zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, zawierająca w sobie delikatną śmietankę.
+Tekst Sponsorowany+