W czasie upalnych, letnich dni na różne sposoby można szukać jakieś ochłody. Dużo osób wybierze zapewne jakiś zimny deser, taki jak na przykład granitę. Od jakiegoś czasu można w bardziej popularnych miejscach dostrzec urządzenia z dużymi pojemnikami, w jakich jest mieszana barwna masa. Taka masa to nic innego jak zamrożone kryształki lodu, a ten deser jest nazywany granitą. Wymyślony został na południu Włoch, w ciepłej i słonecznej Sycylii. To właśnie tam zmieszano po raz pierwszy cukier, sok z cytryny i wodę, a następnie całość zamrożono przy jednoczesnym mieszaniu.

Pod działaniem ujemnej temperatury woda zaczyna zamarzać, lecz przez to że jest mieszana, to zaczynają się tworzyć malutkie kryształki. Przez to granita daje duże orzeźwienie, co z pewnością doceni każdy jak w ciągu dnia świecić będzie upalne słoneczko. Dodatkową zachętą do skosztowania i zakupu jest wygląd tego deseru, a ten naprawdę robi wrażenie. Granitę się przygotowuje w dużych maszynach, zwanych granitorami.

Typowy granitor posiada od jednego do paru przezroczystych pojemników, w jakich znajduje się woda i dodatki. Aktualnie poza typową cytrynową wersją proponowanych jest wiele różnych innych wersji smakowych, sprzedawcy tu mocno eksperymentują żeby zachęcić swoich klientów do zakupu. W pojemnikach znajdują się też mieszadła, które obracając się wolno, ciągle mieszając znajdującą się w środku masę. Z reguły na takim stoisku z granitą zobaczyć także można rozmaite akcesoria, takie jak chociażby podgrzewacz do sosu.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like