Nie ma lepszej ochłody w czasie letnich upałów jak odrobina pysznego, zimnego deseru. Z tego też powodu trudno się zbytnio dziwić urlopowiczom, że potrafią stać przez godzinę w kolejce, żeby coś dobrego zakupić. W ostatnich latach dużą popularnością się cieszy granita, i jest to całkiem normalne z uwagi na jej właściwości orzeźwiające i smak.
Deser ten powstał na słonecznej Sycylii, to właśnie tam pierwszy raz zmieszano ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier, a następnie wszystko zamrożono. Dzięki temu, że temperatura deseru jest mniejsza od zera, a równocześnie cały czas się go miesza, to zaczynają się wytrącać kryształki lodu. To nim właśnie granita zawdzięcza swoją konsystencję, która jest tak lubiana w upalne dni. Oczywiście aktualnie propozycja smaków jest znacznie większa, choć rzecz jasna cytrynowy także w niejednym miejscu można dostać.
Granita kusi też kolorami, ponieważ niektóre jej rodzaje rzeczywiście bardzo efektownie wyglądają, ale też i tym, że całość cały czas jest mieszana w przezroczystych pojemnikach. Sprzedaż takich deserów może być ciekawym pomysłem na własny biznes, ponieważ nie wymaga dużych nakładów finansowych na samym początku. Do zakupienia jest przede wszystkim jakiś dobry granitor, i tu koniecznie postawić należy na urządzenie dobre jakościowo, jakie będzie posiadać parę pojemników do mieszania. Trzeba będzie też zorganizować jakiś wózek, na jakim granitor zostanie ustawiony, a także różnego rodzaju akcesoria, takie jak przykładowo podgrzewacz do sosu.
+Tekst Sponsorowany+