Pizza to danie, jakie smakuje chyba wszystkim, z tego też powodu jest ona popularna w większości krajów. Sekret jej smaku przede wszystkim tkwi w dobrze zrobionym cieście, ale równie istotne także będą składniki o odpowiedniej jakości. A pośród nich należy zwrócić szczególną uwagę na ser, kucharze z Włoch wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.
Klasyczna produkty włoskie oryginalne dysponuje delikatnym smakiem, posiadając jednocześnie ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że pozornie jej zrobienie nie będzie stanowiło jakiegoś dużego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja wygląda inaczej. Aby faktycznie ten ser miał taką strukturę i smak jak być powinno, to trzeba ogromnie dużo doświadczenia i praktyki. Dlatego jeżeli nawet się zobaczy w sklepach jakieś sery wykonane przez różne lokalne firmy, to nie będą one raczej smakowały tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z takich też powodów do dobrej pizzy raczej się nie stosuje serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Najczęściej wybierana przez klientów mozzarella jest produkowana z mleka pochodzącego od krów, dzięki czemu smak jej jest bardzo delikatny. Ale rodzajów mozzarelli jest jeszcze kilka, i można je coraz częściej dostać również w sklepach w naszym kraju. W ostatnim czasie coraz większą popularnością także się cieszy mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Tę dodaje się w czasie produkcji, przez co w środku kulki tworzy się nieduża torebka wypełniona ciekłą zawartością.
Kulki tej mozzarelli wyglądają z zewnątrz jak normalnej, lecz po przekrojeniu wypływa z nich maślana ciecz. Spróbować również warto mozzarelli produkowanej z mleka pochodzącego od bawolic, jaka obecnie jest uważana za ser o najwyższej jakości. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala dopiero dość niedawno zyskała swój status, bo wcześniej ceniona zbyt mocno nie była. Mleko bawole ma w sobie dużo większą zawartość tłuszczu, z takich też powodów robione z niego sery mają lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak.
+Tekst Sponsorowany+