Przeglądając sklepowe półki bez problemów można na nich zobaczyć niewielkie woreczki, w których umieszczone są serowe kulki w zalewie. Tym serem jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, ale też i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób różni się bardzo od tego, co znaleźć można w większości sklepów. Wynika to z kilku rzeczy. W pierwszej kolejności na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa użyte do produkcji mleko. A to które pochodzi od włoskich krów jest świetnej jakości, zwłaszcza tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana właśnie tego sera, czyli mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona jedynie w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces produkowania jest precyzyjny i długi, lecz dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewnia wyjątkową jakość produktu końcowego. Nieduże włoskie gospodarstwa słyną także z produkowania innego rodzaju mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Ta mozzarella bowiem jest znacznie bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa. Zawiera także sporo więcej rozmaitych odżywczych składników, dzięki czemu stanowi cenny składnik w codziennej diecie.
Rosnącą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z krowiego mleka, lecz w trochę odmienny sposób niż tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niewielką kieszonkę, do której jest wlewana pewna ilość śmietanki. Dzięki temu po przekrojeniu burrata ma płynniejszą konsystencję, a równocześnie bardzo delikatnym maślany smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+