Z pewnością każdy z nas doskonale kojarzy śnieżnobiałe serowe kulki w zalewie z serwatki. Serem tym jest mozzarella, która uważana jest przez wielu za jedną z najsmaczniejszych odmian. A na pewno najzdrowszych, ponieważ mozzarella włoska ze względu na metodę wytwarzania posiada w swoim składzie dużo cennych odżywczych składników. Nie jest też tak tłusta jak reszta gatunków, dlatego też powodu spożywana być może nawet przez osoby będące na diecie, szczególnie w wersji light. A mozzarellę jeść można na różne sposoby.
Sprawdza się bardzo dobrze jako składnik sałatek, szczególnie z dodatkiem pomidorów i ziół. Lecz świetnie ją też znają wielbiciele prawdziwej pizzy z Włoch, gdyż topi się bardzo dobrze i jeszcze lepiej po tym stopieniu smakuje. Ser ten wywodzi się z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z mleka bawolic.
Ta tradycja jest nadal utrzymywana, bowiem w paru regionach tego kraju produkowana jest mozzarella buffala, posiadająca w swoim składzie wyłącznie mleko pochodzące od bawołów. Ze względu na to, że mleko to ma w sobie więcej tłuszczu niż krowie, to smak buffali jest delikatny, a jednocześnie mający lekką kwaskowość. Mozzarelle, które można obecnie najczęściej znaleźć w sklepach, wytwarzane są z krowiego mleka, i mają formę różnej wielkości kulek. Jeśli do kulek tych w trakcie wytwarzania zostanie dodana odrobina śmietany, to otrzyma się kolejny pyszny gatunek to znaczy mozzarella włoska. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany jej skosztowaniem, to z pewnością ją kupi w jakimś sklepie mającym w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+