Od lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Bierze się to z kilku aspektów. Po pierwsze produkowane są one jedynie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, przez co smakują one zawsze doskonale.
Szczególnie często są wybierane sery, w tym niezbędna na każdej pizzie mozzarella włoska. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, ale jest też kilka gatunków, jakie wytwarza się z mleka innych zwierząt. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ponieważ ma kształt płaskiej kulki o średnicy kilku centymetrów. Taka kulka jest biała i ma miękką, delikatną strukturę. Tak samo delikatny jest jej smak, przez co świetnie się sprawdza zarówno na pizzy, jak również w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale warto się również przyjrzeć jej pozostałym, nie mniej interesującym wersjom.
Przykładowo mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, lecz za to ma maślane, płynne wnętrze. Jest to rezultatem sposobu jej produkowania, w czasie którego dodaje się też pewną ilość śmietanki. I to dzięki niej właśnie otrzymuje ona charakterystyczny smak, któremu zawdzięcza także nazwę. Jeżeli ktoś zechce spróbować czegoś bardziej oryginalnego, to dla niego świetnym rozwiązaniem może być mozzarella buffala. Ten gatunek sera produkowany jest z bawolego mleka, które zawiera w sobie znacznie więcej tłuszczu, co przyczynia się do kwaskowego posmaku.
+Tekst Sponsorowany+