Wielbiciele włoskiej pizzy od razu wyczują, czy jest ona wypiekana z oryginalnych składników, czy też na nieco tańszych podróbkach. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również sera mozzarelli, który jest również wymagany w tej świetnej potrawie. W najprawdziwszej pizzy z Włoch może być jedynie prawdziwa mozzarella i produkty włoskie oryginalne, bo żaden innych serów nie będzie tak smakował. Zatem warto poznać wszystkie tajniki jej wytwarzania, jakie mają ogromny wpływ na smak i konsystencję.
Taki ser sprzedaje się przeważnie pod postacią niedużych kulek w słonej zalewie. Ma bardzo delikatną strukturę, a po przerwaniu tworzą się tak charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest robiona z mleka krowiego, jakie wlewa się do dużej kadzi i daje podpuszczkę. Po ogrzaniu wszystkiego zaczyna się tworzyć skrzep, z którego formowane są później kulki i wkładane do słonej zalewy. Ale przed tym cała masa jest zalewana gorącą wodą, to ten proces właśnie powoduje wytworzenie włókien. Ten smaczny ser cechuje się stosunkowo miękką konsystencją oraz bardzo delikatnym smakiem, a po roztopieniu ciągnie się dość mocno.
Jeśli ktoś by chciał kupić włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jednym ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał szczęście, to być może też tam znajdzie jakieś odmiany z tej grupy serów, takie jak na przykład burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany wytwarzana z bawolego mleka, które ma dużo więcej tłuszczu. To wpływa mocno na smak sera, który jest bardziej wyrazisty, a równocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla jeszcze się nie cieszy u nas dużą popularnością, choć powoli zaczyna się to zmieniać.
Niezwykle ciekawie smakuje i wygląda również mozzarella burrata. Ją z kolei wytwarza się z mleka pochodzącego od krów, ale w procesie produkcji dodaje się niedużą ilość śmietany. W tym celu tworzy się niewielką kieszonkę, do której ta śmietanka zostaje wlana. Tym sposobem smak burraty jest trochę maślany, zresztą to od masła właśnie wzięła się nazwa tego sera.