Włoska kuchnia nie bez przyczyny cieszy się takim zainteresowaniem na całym świecie. Z jednej strony oferuje ona bardzo pożywne i smaczne dania, ale z drugiej są one niezwykle proste. To właśnie ta prostota stanowi duży sekret wyjątkowego smaku, lecz równie ważne znaczenie będą też miały stosowane składniki. Te naprawdę muszą być dobrej jakości, najlepiej jeżeli będą to włoskie produkty premium.
Mają one bardzo charakterystyczny smak, dlatego trudno je zastąpić czymś innym. Przede wszystkim to dotyczy rozmaitych szynek i serów, lecz również oliwy czy makaronów. Szczególne znaczenie w kuchni włoskiej odgrywa mozzarella włoska, która jest oferowana w sporej ilości rodzajów. Najbardziej popularna odmiana tego sera produkowana jest z krowiego mleka, i ma postać niewielkich, miękkich kulek, umieszczonych w słonej zalewie. Świetnie nadaje się jako dodatek do pizzy i innych ciepłych dań, ale sprawdza się też na kanapkach czy w sałatkach.
Sporym zainteresowaniem cieszą się też mozzarelle robione z bawolego mleka. Jeszcze całkiem niedawno uznawane one były za produkt gorszej jakości, ale obecnie zdobyły duże uznanie ze względu na dużo intensywniejszy, głębszy. Z mleka krowiego jest też wyrabiana mozzarella fior di latte, jest ona uznawana za produkt wegański, ponieważ do jej robienia produkty włoskie producent nie stosuje zwierzęcej podpuszczki. Dużo takich oryginalnych produktów kupić obecnie można w dobrych sklepach, tak więc jeśli ktoś będzie takich potrzebował, to bez żadnego problemu znajdzie co potrzeba.
+Tekst Sponsorowany+