Kuchnia włoska jest niezmiernie znana i lubiana na całym świecie. Ewidentnie są potrawy, które się kojarzą jednoznacznie z Włochami, do nich Na pewno można zaliczyć między innymi makarony czy pizzę. Potrawy oraz towary włoskie są znajome na całym świecie. Kto albowiem nie słyszał o mozzarelli, szynce parmeńskiej, krajanej tak cieniutko, że poprzez nią widać, ser parmezan, jaki Włosi dodają niemal do wszystkiego – mozzarella włoska. Lasagne, kopytka – gnocchi, jak jedna z nielicznych potraw jest taka sama u nas, pierożki: ravioli czy też tortellini, sos boloński, omlety i bezmiar jeszcze innych przysmaków, praktycznie nie można wyliczyć. Włosi, ale nie tylko oni uważają włoską kuchnię za bardzo dobrą na świecie.
Kuchnia włoska stanowczo różni się od polskiej, niewiele można znaleźć podobieństw, nawet kanapki są inne, albowiem chleb jest skrapiany oliwą z oliwek, jaka jest wykorzystywana do wszystkiego, a nie smarowany masłem czy margaryna jak to się dzieje u nas. Zdziwienie cudzoziemców wywiera zjawisko zjadania chleba z gruszką. Także tradycyjne śniadanie włoskie, jakie składa się wyłącznie z herbatników i filiżanki kawy pod każdym względem nie przystaje do naszych śniadań. Testowanie w kuchni to niesamowita zabawa. By nauczyć się gotować musimy testować, próbować, musimy ćwiczyć. Jedynie wtedy nabędziemy należytego doświadczenia – a to jest potrzebne, by radzić sobie z przygotowywaniem dań, głównie tych skomplikowanych i trudnych w przygotowaniu.
Testowanie w kuchni polega przede wszystkim na łączeniu smaków, na kombinacji, przyprawianiu, próbowaniu oryginalnych nieznanych nam rzeczy. To właśnie dzięki takiemu testowaniu poznajemy innowacyjne smaki, wymyślamy nowatorskie potrawy. Sami jesteśmy dla siebie kucharzami, ale oraz degustatorami tego, co przygotujemy. Niektóre przygotowane przez nas dania są w rzeczywistości osobliwe oraz smaczne, inne niestety nie spełniają naszych oczekiwań. Jeżeli jednakże nie będziemy obawiać się próbowania i testowania w kuchni z w pewnych sytuacjach dotrzemy do perfekcji a przygotowane przez nas potrawy będą zachwycać wszystkich, jacy tylko będą posiadali możność ich uszczknąć.