Kuchnia włoska od lat cieszy się ogromną popularnością, niewiele jest ludzi, którzy nie zjedzą pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się również na zakupy, szczególnie jeżeli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby lubiące gotować wiedzą bardzo dobrze, jakie znaczenie na smak i jakość potrawy mają użyte składniki, dlatego też chętnie używają tych naprawdę dobrych. A powszechnie jest wiadomo, że przykładowo mozzarella włoska nie ma sobie równej, szczególnie że w sklepach można dostać jej kilka rodzajów.
Rzecz jasna najczęściej kupowana jest tradycyjna, pod postacią spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza jako dodatek do sałatek i na zwykłe kanapki, ale też żadna pizza też bez niej się nie obejdzie. Tradycyjna mozzarella robiona jest z krowiego mleka, dzięki czemu posiada dość delikatny smak i aromat. Jeżeli ktoś by chciał spróbować czegoś bardziej nietypowego, to na pewno na talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W porównaniu z klasyczną mozzarellą ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Początkowo nie był za bardzo ceniony, ale obecnie posiada całkiem spore grono zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej mozzarelli jest delikatnie kwaskowy. Bardzo ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka będzie ona przypominać zwykłą mozzarellę, ale prze specjalny proces wytwarzania we wnętrzu znajduje się niewielka ilość śmietanki, zapewniająca temu serowi maślany, wyśmienity smak.
+Tekst Sponsorowany+